Hellstens support tipsar!

Många ringer vår kundtjänst med frågor om felsökning av växellåda, men det är lätt att glömma de första och viktigaste stegen i felsökningen. Eftersom stegen är enkla och säger mycket så har vi sammanfattat några av de viktigaste.

(1) Börja med att kontrollera oljenivån.
Många ”skumma” problem orsakas av att oljenivån är för låg. Symptomen kan vara samma som symptom från mekaniska skador och då är det lätt att man glömmer att kontrollera oljan.
(2) Ändras symptomen vid olika temperaturer?
Om automatlådan fungerar när den är kall, men inte när den är varm (eller tvärtom) så är oljan på något sätt inblandad i problemet. Oljebyte är därför motiverat som en första åtgärd, men tänk på att riktigt slitna växellådor med smutsig olja kan ha mekaniska skador (inre läckage i trycksatta delar) som märks tydligare när växellådan rengörs av oljebytet. Smutsen kan ha fungerat som ett slags ”plåster”. En fungerande automatlåda blir alltid bättre av ett oljebyte.
(3) Struktur vid felsökning
Använd en diagnosguide för att få struktur på felsökningen. Komplettera den med utskrift av felkoder som du läst ut från bilens samtliga system. Motor, ABS och mycket mer påverkar automatlådans funktion. Här har du en god grund för att dra korrekta slutsatser. Det är också ett utmärkt underlag att skicka till oss på Hellsten växellådor i de fall du vill ha rådgivning.

Etiketter: tekniktips