Att skapa en modern sportbil

Indigo 3000R, Klassiska sportbilsegenskaper med sköna tidlösa linjer

Att skapa en modern sportbil

Hur mästaren på transmisson mötte sportbilstillverkaren.

Med sitt djupa brummande motorljud och stilrena design för Indigo 3000R osökt tankarna till klassiska engelska och amerikanska sportbilar, men är en svenskproducerad bil med stadiga rötter i svensk teknik och klassiska sportvagnsvärderingar.

Bilintresserade minns antagligen Indigo från slutet av 90-talet. Modellen Indigo 3000 tillverkades i ett 40-tal exemplar, bara för att försvinna i samband med Jösse Cars konkurs. I slutet på 2014 köptes rättigheterna och bolaget VB Automotive AB bildades. Sommaren 2017 återuppstod Indigo likt en fågel Fenix under sitt nya namn Indigo 3000R.

Hans Philip Zachau, en av två designers bakom originalritningarna på 90-talet, har varsamt fört Indigo 3000R in i 2000-talet utan att göra avkall på varken den eleganta formgivningen eller innehållet under huven. Bilen möter dagens krav på säkerhet, komfort och prestanda.
Den nya motorn (dubbelturbomatad med över 300 hk och närmare 400 Nm i vridmoment, drygt 50% mer effekt än den förra motorn), en klassiskt femväxlad manuell låda och bakhjulsdrift ger föraren stor körglädje i både hög och låg hastighet.

Varför sätter man då in en traditionell femväxlad manuell låda i en modern sportbil? VB Automotive AB vill åt den klassiska sportbilskänslan som entusiaster eftersöker. Back to the roots, helt enkelt. Men den femväxlade växellådan var initialt inte optimal för Indigo 3000R, anpassning behövde ske för maximalt spelrum.

När Ola Hellsten, i början av 80-talet, blev tillfrågad om att renovera en växellåda tog han ett modigt kliv in i transmissionens komplexa värld. Genom att öppna, analysera och laga växellådor samlade han på sig värdefull kunskap som så småningom blev till Hellsten Växellådor AB, Nordens största märkesoberoende leverantör av växellådor.

Frank Bergqvist, VD för VB Automotive AB och Ola Hellsten

De båda företagen är sedan länge nära partners. Hellsten Växellådor AB levererar bakväxlar till Indigo 3000R och steget mot ett fördjupat samarbete mellan experten på transmission och sportbilstillverkaren var därför inte särskilt stort. Frank Bergqvist, VD för VB Automotive AB, fann i ingenjören och uppfinnaren Ola Hellsten, med sin gedigna erfarenhet av drivlinan, ett värdefullt bollplank i arbetet kring Indigo 3000R.

Ola Hellsten arbetar idag med att utveckla och konstruera transmissions-verktyg men bidrar gärna, när externa projekt lockar, med sina kunskaper i egenskap av konsult. Indigo 3000R, den återuppståndna sportbilen, erbjöd en intressant utmaning och när VB Automotive AB bjöd in till fabriken i Skene tvekade inte Ola att tacka ja.

Många möten, långa diskussioner och intensiva arbetssessioner senare kan vi åter möta Indigo 3000R där den ger glädje och väcker beundran: på vägen.  ”Framtiden ser ljus ut för den svenska sportbilstillverkaren”, menar Ola Hellsten och tillägger med eftertryck att han ”verkligen vill att VB Automotive AB ska lyckas”. Och Ola, ja han är med hela vägen. 
Finsk sisu när den är som bäst.

VB Automotive är helt finansierat av investerare och entreprenörer med bred erfarenhet. Bolaget bildades 2014 då tillgångar och rättigheter efter den svenska tillverkaren Indigo Cars/Jösse Cars förvärvades.
Läs mer: www.vbautomotive.com