Om Hellsten Växellådor AB

 • Vi gör återvunna växellådor till en tillgänglig, prisvärd och trygg lösning för bilverkstäder och deras kunder.
 • Vem som helst skall kunna handla miljövänliga och trygga lösningar när växellådan krånglar.
 • Alla skall kunna köpa en kvalitetsväxellåda till bra pris utan att tvunget behöva vända sig till biltillverkaren.
 • Varje bilverkstad har förutsättningar att serva, felsöka och byta växellådor. När det behövs så hjälper vi till med kunskap.

Hur det började

I en tid långt innan det moderna slit och släng-samhället, vårdades ägodelar omsorgsfullt och det som gick sönder lagades noggrant. I en värld där varje resurs behövde utnyttjas maximalt fanns inget annat alternativ. Det var med denna inställning till saker och dess värde som Ola Hellsten växte upp vilket bidrog till en nyfikenhet och ett intresse för hur saker runt omkring honom fungerade. Som vuxen blev Ola ingenjör och därifrån var steget inte långt till entreprenör och, så småningom, uppfinnare.

När Ola en dag fick frågan om han kunde försöka sig på att renovera en trasig växellåda så fanns det ingen tvekan. Den komplexa tekniken i växellådan var en lockande utmaning och den framgångsrika reparationen gav mersmak. 
Genom att öppna, analysera och laga växellådor från verkstäder samlade Ola på sig användbar kunskap. Initialt skedde reparationerna hemma i garaget men i slutet på 80-talet flyttade den redan då blomstrande verksamheten till en industrilokal i Kungsbacka. Enmansföretaget växte under åren och fokus flyttades från försäljning av defekta stommar till att renovera växellådor på heltid, till växellådsbyte i verkstaden och så småningom utvecklades även utbytessystemet som vi använder än idag.

Idag drivs Hellsten Växellådor AB av sönerna Johan, Matias och Erik Hellsten tillsammans med ett femtontal anställda. Ola finns kvar som en aktiv delägare och arbetar vidare på nya projekt i sin verkstad.

Nordens största leverantör av växellådor

Idag är Hellsten Växellådor Nordens största leverantör av renoverade och begagnade växellådor, slutväxlar och fördelningslådor till personbilar, husbilar och lätta lastbilar. Våra huvudsakliga målgrupper är verkstäder, företag med egna bilflottor samt försäkringsbolag.
Genom åren har mycket tid lagts på kartläggning av de olika växellådsmodellerna, felsökning, problemlösning, tillbehör och på att strukturera upp den samlade kunskapen i system. Senaste åren har vi även fokuserat mycket på intern vidareutbildning. Det är viktigt för oss att vår kundtjänst kan erbjuda gedigen teknisk support. När en kund samarbetar med oss så står hen inte längre ensam med frågor och problem utan blir en del av vår familj. Vår specialistkunskap kommer alla till godo.

Varje dag arbetar vi innovativt och ansvarsfullt, genom återvinning, resurshushållning och producentansvar, mot en bättre miljö och en hållbar utveckling. Genom ett utbytessystem införlivas den trasiga delen in i vårt ständigt pågående kretslopp. Delen renoveras omsorgsfullt och byts vid försäljningstillfället mot en annan trasig del som då tar sin plats i kretsloppet och vår återvinningsfilosofi.
Våra renoverade växellådor kommer antingen från vår egen produktion eller från noggrant utvalda och beprövade fabriker runt om i Europa, samtliga specialiserade på sin del av vårt sortiment och kvalitetssäkrade. Vi erbjuder även ett begagnat urval av växellådor av god kvalitet och kan på så sätt tillhandahålla växellådor till de flesta kundgrupper. I sortimentet finns ca 3000 olika sorters växellådor, men ambitionen är att ha ett heltäckande sortiment av växellådor till person- och transportbilar (ej lastbilar) som är 3 – 10 år gamla.

Redan från start har vi strävat efter att ha ett brett sortiment av utbytesväxellådor, samt tillbehör till dessa, i lager. Vi insåg snabbt att vi på så sätt kunde uppfylla våra kunders önskemål om trygga, snabba och prisvärda lösningar. Vi har efter alla dessa år i branschen många användbara kontakter och de produkter som inte finns tillgängliga för omedelbar levereras från våra lager kan därför vanligtvis med bara en mycket kort väntetid lokaliseras, beställas hem och skickas ut till kund.

Vi tar snabbt fram rätt produkt till bra fast pris, tillsammans med en säker prognos på leveranstid. Utbytesväxellådor lagerförs och kan vanligtvis levereras direkt från lagerhyllan, utan att kundens växellåda först behöver skickas in för bedömning. Det gör processen effektiv för både verkstad och slutkund. Efter många år i branschen så har vi koll på de viktiga detaljerna och hjälper verkstaden med relevanta tillbehör och korrekta oljor. Teknisk installationssupport stöttar med information om elektronik som behöver programmeras/anpassas, stöldskydd som måste aktiveras eller specialverktyg som krävs och tillhandahåller dessutom praktiska och användbara protokoll, checklistor och instruktioner. Vår erfarna säljsupport finns tillgänglig för att besvara tekniska frågor kring problem med växellådor, ge förslag på åtgärder och även hjälpa mekaniker att undanröja eventuella tvivel kring behovet av växellådsbyte.

Vi vill bidra till en mer hållbar värld genom att göra bra renoverade växellådor tillgängliga för fler bilägare. För att vi ska lyckas förstår vi att du som kund måste vara nöjd med vår insats. För att lyckas arbetar vi för att våra medarbetare ska utvecklas och må bra. Ur det växer kompetens och kvalitet. Kraften att driva Hellsten Gears AB framåt kommer från glädjen att få bygga ett bra företag som vi alla är stolta över. 
 • När kunder pratar om oss så vill vi bli omtalade som den bästa leverantören av utbytesväxellådor.
 • Våra medarbetare skall känna trygghet och ha förutsättningar för att förbli motiverade och må bra.
 • Leverantörer skall se oss som en hängiven partner som agerar kompetent och engagerat.
 • Tillväxt och positivt rörelseresultat är inte vårt mål; vi ser det mer som ett kvitto på att vi gör rätt saker på rätt sätt.

Varumärkeslöfte

”Vi erbjuder en trygg affär genom att finnas med hela vägen.” 

Affärsidé

Vi säljer renoverade och begagnade utbytesväxellådor med tillbehör till bilverkstäder i Sverige, Finland och Norge. 

Fördelen med att göra affär med oss

 1. Bilverkstäder och slutkunder får snabb och korrekt service med försäljningsunderlag (t.ex. offerter som förs vidare till slutkund) och kort leveranstid från vårt omfattande lager. Bilverkstäderna vinner lättare växellådsaffärerna när slutkunden får tydlig information om pris, leveranstid och annat som behövs för att planera sin vardag/verksamhet.
 2. Växellådor är komplicerade komponenter och för att våra produkter verkligen skall fungera och ge den trygghet som slutkunden förväntar sig så hjälper vi bilverkstäderna med teknisk support, utbildningar, anvisningar och stark garantihantering.
 3. Kombinationen utgör Hellsten Gears AB:s marknadspositionering och positionen gör oss till en unik leverantör som kan lösa bilverkstäders och bilägares behov av prisvärda, smidiga och trygga lösningar.

ADRESS

Hellsten Växellådor
AB
Varbergsvägen 416
439 73 Fjärås

KONTAKT

0300 - 742 20
info@hellstenvaxellador.se

FÖLJ OSS

Nyhetsbrev
LinkedIn
Facebook