Hellsten Gears logo - small 600px

Om montering av växellåda

Växellådan är en av bilens mest komplicerade delar och det är ett omfattande ingrepp att byta en växellåda. Arbetet är både tidskrävande och bitvis komplicerat. Det finns risk för komplikationer längs vägen och efter bytet.
En erfaren bilmekaniker klarar jobbet tillsammans med våra specialister som kan erbjuda teknisk support.

Ofta mer än växellådan som behöver bytas
Växellådor går sönder t.ex. av att kopplingen är dålig, och vice versa (d.v.s. en skadad manuell växellåda kan göra sönder kopplingen). En trasig automatlåda kan få kylaren att bli helt kontaminerad med skräp som sprider sig till den nya växellådan (som går sönder) om inte kylaren byts ut.
Till manuella växellådor rekommenderas att koppling och ev. svänghjul byts ut i samband med att växellådan byts. Det innebär en väldigt liten extra arbetskostnaden när växellådan ändå är urtagen från bilen samtidigt som det i princip är omöjligt att med säkerhet se om koppling/svänghjul är helt. På det sättet undviks den relativt vanliga situationen att den nymonterade växellådan inte fungerar. I värsta fall havererar den igen pga kopplingen. Detta täcks inte av någon garanti. Beställ därför alltid en koppling tillsammans med växellådan.

Om arbetstid och arbetskostnad
Aktiv arbetstid för att byta en växellåda varierar från bil till bil. Ett enkelt byte tar ca 3 arbetstimmar. Aktiv arbetstid. Ett normalt byte tar 8 timmar. Ett komplicerat byte av växellåda tar upp till 20 arbetstimmar, om inget oförutsett händer. När bilen har några år på nacken så rostar skruvar, kablar blir spröda, fästen slits, slangar spricker etc. Det innebär att delar ibland måste beställas eller styrboxas behöver programmeras. Då kan ett byte ta längre tid än planerat.

Om själva monteringsarbetet
Innan arbetet påbörjas bör mekanikern göra en rad kontroller som dokumenteras. Det är extra viktigt för växellådor som växlar automatiskt (Automat, DSG mfl). Felkoder från bilens samtliga styrenheter behöver läsas av, oljan kontrolleras, bilen provkörs (om möjligt) etc. Allt skall antecknas och sparas, både för verkstadens skull, för kundens skull och för leverantörens (av växellådan) skull.

ADRESS
Hellsten Gears AB
Varbergsvägen 416
439 73 Fjärås

KONTAKT
0300 - 742 20
sales@hellstengears.com

FÖLJ OSS
Nyhetsbrev
LinkedIn