Hellsten Gears logo - small 600px

Växellådsservice

Automatlådor

I automatlådor finns ca 10L olja (ATF) och den slits när bilen används. Oljan består av flera olika tillsatser som var och en har olika uppgifter. I takt med att tillsatserna förbrukas tappar oljan funktioner med sämre komfort och sämre hållbarhet som följd. Värme är oljans värsta fiende och värme bildas t.ex. när du drar tunga släp, accelererar häftigt eller kör i backiga landskap. Kontrollera oljans skick i samband med service. Om oljan börjar bli sliten så är det en god investering att byta oljan. Bilen fungerar bättre, drar mindre bränsle och håller längre. Allmänt rekommenderar vi oljebyte med 6 - 8000 mils intervall.

Manuella växellådor

I manuella växellådor finns ca 2L olja (MTF) och den slits också vid användning. Den är inte riktigt lika central som i automatlådor, men om bilen körs ofta med tung last eller drar släpvagn så förbrukas den. 
Kontrollera oljans skick i samband med service och byt den vid behov. Att byta olja i en manuell växellåda kostar  betydligt mindre än att byta i en automatlåda. Allmänt rekommenderar vi oljebyte vid 8 - 10 000 mils intervall.

DSG / DCT

Automatiska lådor av DSG- / DCT-typ finns i två huvudutföranden. Den ena typen har en "torr" dubbelkoppling, dvs den ligger inte i olja. De behöver inte oljebyte lika ofta som växellådorna där dubbelkopplingen ligger i oljan ("våt koppling"). Kontrollera oljan och byt den vid behov. Växellådor med "våt koppling" behöver oljebyte vid ca 6000 mils mellanrum, men kontrollera vad biltillverkaren säger om servicebehovet.

ADRESS
Hellsten Gears AB
Varbergsvägen 416
439 73 Fjärås

KONTAKT
0300 - 742 20
sales@hellstengears.com

FÖLJ OSS
Nyhetsbrev
LinkedIn