Hellsten Gears logo - small 600px

När en dörr stängs öppnas ibland...en växellåda

Pete Janes

Från ung mekaniker i Luton, norr om London, till specialistmekaniker med inriktning växellådor hos Hellsten Gears AB på svenska västkusten är det många mil, många år och många erfarenheter. Pete Janes har varit med om mycket under de fyra decennier han arbetat i fordonsbranschen.

Att Pete ville arbeta med bilar var han tidigt på det klara med, intresset var stort men han hade även en naturlig fallenhet för att lösa problem. Skolan med fordonsteknisk inriktning var den perfekta vägen, men praktiken lockade den 16-årige Pete betydligt mer än stillasittande teori. Erfarna mekaniker var de bästa lärarna, det var till dem som den unge Pete drogs varje möjlighet som gavs. När det planerade jobbet på Vauxhall (Opel) inte blev av öppnades, av en ren händelse, en annan dörr. Via sin moster kom han i kontakt med en lokal verkstad specialiserad på växellådor, och de behövde anställa en mekaniker. Pete, som redan då tyckte om att lära sig nya saker och uppskattade utmaningar, var inte sen att tacka ja till erbjudandet. 
Steget in genom den dörren skulle bli början på ett helt yrkesliv dedikerat till växellådor.

Every job is a self-portrait of the person who did it. Autograph your work with excellence.

Efter 10 år som specialistmekaniker på växellådor i England flyttade Pete och hans lilla familj till Sverige. Ett längre stopp hos KG Knutsson, ett välkänt företagsnamn inom fordonsbranschen, försåg Pete med värdefull kunskap om storskalig fabriksrenovering av växellådor. Det blev ytterligare några svängar hit och dit, ja till och med några år som egenföretagare med egen verkstad, och ett par år med Ola Hellsten innan Pete slutligen fann sin plats i verkstaden hos branschledande Hellsten Gears AB söder om Kungsbacka.

Pete är specialistmekaniker och spenderar huvuddelen av sina dagar på att analysera växellådors inre, del för del. Det handlar om att förstå tekniken och hur den påverkar drivlinan och fordonet men även att hitta svagheter, bra sätt att renovera de olika lådvarianterna och att dokumentera såväl problem som lösningar. Detta arbete är värdefullt för Hellsten Gears ständigt växande kunskapsbank och för de fabriker som tar över renoveringen när Petes analys och dokumentation är klar. Sedan många år är han även djupt involverad i arbetet att bredda produkters användningsområde. Genom modifikationer eller ny mjukvara kan tusentals produkter som riskerat att förbli oanvända istället återanvändas. Det är något av en teknisk framgångssaga där hinder övervinns och omöjligheter blir möjliga som i slutändan leder till att fler renoverade och begagnade produkter kan nå fler kunder. Petes engagemang är en viktig pusselbit i Hellsten Gears miljöarbete rörande resursvård och hållbarhet.

Utveckling av växellådor pågår ständigt och de blir mer och mer komplexa. Det som förr krävde en skruvmejsel och lite gott mod kräver idag vanligtvis detaljkunskap, specialverktyg, kunskap om korrekt programvara, diagnostikverktyg för t.ex. grundinställning och förståelse för vanliga fallgropar. För många mekaniker är det utmaningarna som lockar dem mot specialistnivå men envisheten som tar dem hela vägen till titeln. Pete möter varje dag kniviga problem, men ger aldrig upp. Det handlar om yrkesstolthet. Intuitivt och systematiskt arbetar han bort hinder till dess att han nått önskat resultat. På svenska, med charmig engelsk brytning berättar han gärna om det som är viktigt för honom på jobbet; han vill leverera det bästa, korrekt utfört.

Pete under en internutbildning på Hellsten Gears AB Pete under en internutbildning på Hellsten Gears AB

Att saker ska utföras just korrekt är något Pete ofta återkommer till. Han har varit med tillräckligt länge för att ha sett sin beskärda del av tveksamma lösningar. Nej, tveksamheter accepterar han inte och den inställningen sätter tonen när han utför sitt arbete. Nog för att han arbetar precis så snabbt och precist som bara någon vars fingrar väl känner växellådornas hemligheter kan göra, men det sker aldrig på bekostnad av detaljerna. Pete är medveten om att leveranskedjans precision ibland hänger på hans förmåga, men ett jobb tar den tid som krävs. Att göra rätt är viktigare än att skynda. Han viker sig inte en tum på kvalité, varken vad gäller delar eller insatsen. Det handlar om att göra ett bra jobb, för kundens skull. Det är personligt.

Yrkesstolthet och omtanke om kunden är värdefulla egenskaper som sätter tonen för produktion på Hellsten Gears AB, ja även för de andra avdelningarna. Pete, som har arbetat länge på företaget, är på många vis en förebild. En omtyckt kollega, inte bara för hans otroliga kunskap, utan även för hans omtanke, humor och glimten i ögat. I hans vardag finns det alltid utrymme att lära andra och han delar generöst med sig av sin aldrig sinande know-how och nya upptäckter som gjorts. Kunskapen finner sin väg in i företagets olika system och blir därigenom ett viktigt verktyg som hjälper Hellstens tekniska support att förbli bäst i branschen.

Ingen blir någonsin fullärd som specialistmekaniker på växellådor men det, menar Pete, är egentligen själva charmen med yrket och anledningen till att han fortfarande håller på. Hans djupa kunskap om drivlinan, aldrig sinande nyfikenhet, engagemang i produktion och som stabilt bollplank till produktavdelningen så väl som orderplanering bidrar tveklöst till Hellsten Gears position som Nordens ledande leverantör av renoverade och begagnade växellådor, fördelningslådor och slutväxlar. Och den som söker Pete finner honom där han trivs som bäst; i verkstaden, med olja upp till armbågarna och glasögonen skickligt balanserades på nästippen i full färd med att montera isär en växellåda.
Precis som det ska vara.

Text: Ann-Sofie Skoglund
För mer information, kontakta Ann-Sofie Skoglund, marknadskoordinator (annsofie.skoglund@hellstengears.com).

ADRESS
Hellsten Gears AB
Varbergsvägen 416
439 73 Fjärås

KONTAKT
0300 - 742 20
sales@hellstengears.com

FÖLJ OSS
Nyhetsbrev
LinkedIn